دتکتور حرارتی و انواع آن :


دتکتور حرارتی همانطور که از نامش پیداست، نسبت به تغییرات دما ي محيطي ناشی از حرارت آتش و گازهای ناشي از آن در فضای اتاق و زیر سقف حساس است.
دتکتورهای حرارتی به دو نوع دتکتور حرارتی نقطه ای و دتکتور حرارتی خطی تقسیم‌بندی می‌شوند. در نوع نقطه‌ای، آشکارساز به تغییرات دما در محل نصب آن واكنش نشان می‌دهد، اما در نوع خطی، آشکارساز به شکل غير متمركز در تمام طول سنسور به تغييرات دما واكنش نشان مي دهد.
دتکتورهاي حرارتی نقطه‌ای در دو دسته‌ی حرارتی دما ثابت و حرارتی نرخ افزایشی قرار مي گيرند.

دتکتورهای حرارتی دما ثابت (Fixed Temperature Detectors)


دتکتور های حرارتی ثابت برای هشدار در دمای ثابت از پیش تعیین شده ای طراحی شده اند. با این حال ، به دلیل غيرآني بودن افزايش دماي اتاق ، اگر سرعت افزایش دما زیاد باشد ، اعلام حريق توسط دتكتور با تاخير همراه خواهد بود. حداقل دما برای فعال شدن این دتکتورها عموماً ۱۳۵ درجه فارنهایت معادل 60 درجه سانتی‌گراد است.

دتکتورهای حرارتی افزایشی (Rate of Rise Detector)


دتکتور حرارتی افزایشی به افزایش ناگهانی و غیرعادی دمای محیط حساس است و در صورتيكه نرخ افزایش دماي آن از میزان تعیین شده بيشتر شود،
دتكتور اعلام حریق خواهد كرد. زمان و دما دو عامل مهم در دتکتور حرارتی است. در دتکتورهای حرارتی افزایشی دو حسگر دما (ترمیستوری و یا ترموکوپلی) وجود دارد، یکی از این سنسور ها در محفظه ای بسته و به دور از تاثیرات محیطی است اما دیگری در معرض هوای بیرون است و تقریبا آنی و مستقیم تحت تاثیر تغییرات سریع دمایی قرار می گیرد. دتکتورهای حرارتی معمولا در مکان هایی مانند آشپزخانه ها ، موتور خانه ها ، پارکینگ ها ، تعمیرگاه های اتومبیل و در اماکنی که در آن ها امکان استفاده از آشکارسازهای دودی به دلیل وجود بخار یا دود حاصل از سازو کار طبیعی تجهیزات یا فعالیت ها وجود ندارد، نصب می شوند.

دتکتور حرارتی خطی (Linear Heat Detector)


دتکتورهای حرارتی خطی در واقع کابل های حساس به دما هستند که افزایش دما بیش از حد تعيين شده را در هر نقطه از طول مسیر خود تشخیص می دهند. این دتکتور جهت مکان هایی طراحی گردیده است که عبور انسان دشوار، غیر ممکن و یا حادثه خیز می¬باشد و یا امکان نصب انواع دیگر دتکتورها وجود ندارد. همچنين چنانچه حفاظت در فاصله يا سطح زيادي مورد نياز باشد كه استفاده از دتكتورهاي ديگر فقط با تعداد زياد عملي است، استفاده از اين دتكتورها توصيه مي‌شود. دتکتورهای حرارتی خطی را می توان در کاربردهای تجاری و صنعتی از قبیل ترانس ¬های برق، خودرو¬ها، مخازن سوخت، تونل ¬های عبور کابل، محیط های آلوده، مرطوب، خورنده، شیمیایی، قابل انفجار و محیط هایی که محدودیت نصب یا انجام امور نگهداری دارند، تونل¬های جاده¬ای و ریلی، کشتی¬ها، فرودگاه¬ها، مراکز تجاری و غیره مورد استفاده قرار داد. دتکتورهای حرارتی خطی به دو گروه اصلی آنالوگ و دیجیتال تقسیم می‌شوند.




دتکتور حرارتی خطی آنالوگ


دتکتور حرارتی خطی آنالوگ یا کابل تشخیص حرارت خطی آنالوگ از چهار هادی تشکیل می‌شود که یک جفت از آنها برای اندازه‌گیری تغییرات مقاومت در طول کابل و یک جفت دیگر برای اندازه‌گیری پیوستگی کابل مورد استفاده قرار می‌گیرد. به طور معمول وقتی دمای کابل افزایش می یابد، مقاومت سیم‌ها کاهش می‌یابد. وقتی که گرما به آستانه‌ی دمای هشدار از پیش تعیین‌شده می‌رسد، وضعیت هشدار توسط مرکز کنترل فعال می‌شود.




دتکتور حرارتی خطی دیجیتال


کابل تشخیص حرارتی خطی دیجیتال از دو هادی تشکیل می‌شود. هر هادی با یک عایق پلیمری حساس به حرارت پوشيده شده که وقتی به دمای از پيش تعيين شده برسد ذوب شده و اتصال دو هادي به يكديگر را موجب مي شود. اتصال دو هادي به يكديگر توسط مدار الكترونيكي متصل به آن آشكارشده و سيگنالي به پنل اعلام حريق ارسال خواهد كرد. از مواد مختلفی برای روکش کردن هادی‌های دتکتور حرارتی خطی دیجیتال استفاده می‌شود تا برای نصب در شرایط مختلف مناسب باشند. این روکش‌ها میتوانند از نوع مقاوم در برابر خوردگی ناشی از مواد شیمیایی، مقاوم در برابر نور آفتاب، مقاوم در برابر مشتقات نفتی و غیره باشند.